امام صادق علیهالسلام طبق حدیثی فرمود: «لقد تجلّی اللهُ لِخَلْقه فی کلامه و لکن لا یبصرون؛ خدا در قرآن تجلی کرده، ولی کم کسی است که خدا را قرآن در بیابد .»
حدیث داریم که امام صادق علیهالسلام "ایاک نعبد و ایاک نستعین" را چند بار تکرار کرد و فرمود تکرار کردم تا از زبان خدا شنیدم! حدیثی که در ارشاد القلوب دیلمی است که امام صادق علیه السلام به یکی از شاگردانش فرمود: تا به حال چه چیزی از من یاد گرفتهای؟ گفت: هشت مطلب یاد گرفتم. امام(ع) فرمود بگو. هشت مطلب را که میگوید تمامش این گونه است که میگوید: "فانی سمعتُ الله یقول..." هشت بار این را تکرار کرد؛ یعنی شاگرد امام صادق علیهالسلام به جایی رسیده بود که وقتی قرآن میخواند، کلام خدا را میشنید.
امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمود: هرکس بمیرد، اگر قاری قرآن باشد، میگویند قرآن بخوان و بالا برو. به تعداد آیاتی که قرآن خواندهاید، در آخرت، درجه بهشت دارید. حتی اگر کسی آدم خوبی باشد، ولی قرآن کم خوانده باشد، به او میگویند بهشت نمیتوانی بروی، مگر اینکه در قبر قرآن را یاد بگیری و بخوانی، بعد به بهشت بروی. بهشت رفتن حتی برای آدم خوب غیر ممکن است، مگر اینکه با قرآن مأنوس باشد.
خواجه نصیر طوسی و قرآن
خواجه نصیر برای ما الگو است. او نخست وزیر مغول بود؛ رصدخانه مراغه را هم داشت. نجوم و ریاضیاتش که بینظیر است، حتی الآن. آمریکاییها وقتی به کره ماه رفتند، اولین بار اسم یک قله را خواجه نصیر گذاشتند؛ گفتند اگر خواجه نصیر نبود، کسی کره ماه نمیتوانست برود.
خواجه نصیر فقهش اینقدر بود که وقتی صاحب شرایع فتوایی داد، با یک جلسه بحث، فتوای صاحب شرایع را عوض کرد. با اینکه صاحب شرایع جزء افقه فقهاست..
قطب شیرازی میگوید من پزشکم و خانوادتاً پزشک هستیم، ولی مشکلات پزشکی را از خواجه نصیر میپرسم. این شخصیت، با این جامعیت علمی، هر شبانه روز 15 جزء قرآن میخواند؛ یعنی هر دو روز یک ختم قرآن. این خواجه نصیر که این همه عظمت دارد، اینطور با قرآن مأنوس بوده است.
در شرح حال میرداماد نوشتهاند که چهل سال، شبی 18 جزء قرآن میخواند، بعد هم شد میرداماد و شاگردی مثل ملاصدرا تربیت کرد.
گزیده ای از سخنان آیت الله عابدی مدظله برگرفته از سایت ایشان